СТОЛІНСКІ РАЁННЫ ВЫКАНАЎЧЫ КАМІТЭТ

СТОЛІНСКІ РАЁННЫ ВЫКАНАЎЧЫ КАМІТЭТ
Галоўная // Навіны

Аб прафілактыцы бруцэлёзу

12/04/2024 14:18

Бруцэлёз - заанознае інфекцыйна-алергічнае захворванне, якое перадаецца ад хворых, пераважна, сельскагаспадарчых жывёл чалавеку.
Узбуджальнік інфекцыі - бруцэлы. Асноўнымі крыніцамі інфекцыі для людзей з'яўляюцца авечкі, козы, буйную рагатую жывёлу і свінні. Шляхі заражэння чалавека:
кантактны шлях - пры кантакце з хворай жывёлай або сыравінай і прадуктамі жывёльнага паходжання;
аліментарны шлях - пры ўжыванні малочных прадуктаў і мяса, атрыманых ад хворых бруцэлёзам жывёл і якія не прайшлі дастатковую тэрмічную апрацоўку;
аэразольны шлях - пры ўдыханні паветрана-пылавой сумесі, якая змяшчае кантамінаваныя бруцэламі фрагменты поўсці, гною, землі, подсцілкі.
Узбуджальнік бруцэлёзу валодае вялікай устойлівасцю да ўздзеянняў нізкіх тэмператур, доўга захоўваецца ў харчовых прадуктах, у тым ліку, якія захоўваюцца ў халадзільніках і маразільных камерах. У замарожаных інфіцыраваных мясных і малочных прадуктах застаецца жыццяздольным на працягу ўсяго тэрміна захоўвання.
Інкубацыйны перыяд захворвання ў чалавека складае ад 1 тыдня да 2-х месяцаў. Пачатак захворвання, як правіла, суправаджаецца уздымам тэмпературы да 39-40 ° С (характэрныя ўздымы тэмпературы ў вячэрнія і начныя гадзіны). Сімптомы бруцэлёзу падобныя з сімптомамі грыпу: ліхаманка, болі ў спіне, ламота ў целе, дрэнны апетыт, страта вагі, слабасць, галаўны боль, начная потлівасць, кашаль, боль у жываце.
Ўскладненні бруцэлёзу: эндакардыт, паражэнне цэнтральнай нервовай сістэмы (менінгіт, энцэфаліт), абсцэс печані, запаленне селязёнкі, артрыт, хранічная стомленасць, перыядычна якая з'яўляецца ліхаманка.
Для папярэджання захворвання бруцэлёзам неабходна выконваць наступныя рэкамендацыі:
Асобам, якія ўтрымліваюць жывёлу ў прыватных падворках:
  - выконваць рэкамендацыі ветэрынарнай службы па ўтрыманні жывёлы;
- інфармаваць ветэрынарную службу аб усіх выпадках захворвання жывёл з падазрэннем на бруцэлёз (аборты, нараджэнне нежыццяздольнага маладняку).
Насельніцтву:
  - не набываць мяса і мясныя прадукты (фарш, каўбаса, паўфабрыкаты), малако і малочныя прадукты ў месцах неўстаноўленага гандлю;
- ужываць толькі пасля дбайнай тэрмічнай апрацоўкі малако, малочныя прадукты і прадукты жывёльнага паходжання, набытыя ў прыватных асоб.
Захаванне гэтых рэкамендацый дазволіць прадухіліць заражэнне бруцэлёзам!

 

Усе навіны

ІНТЭРНЭТ РЭСУРСЫ

Карысныя спасылкі